Poslanci PSK sa dnes zaoberali stavom ciest po povodniach

23.06.2010 Prešov

Prešov 22. júna (TASR) – Prívalové dažde a rozvodnené toky počas povodní v mesiacoch máj a jún výrazne poškodili desiatky úsekov ciest a mostov, ktoré sú v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Celkové škody na majetku, ktoré eviduje Správa a údržba ciest PSK k 17. júnu, predstavujú približne 23 miliónov eur. Náklady na realizáciu záchranných a zabezpečovacích prác zatiaľ odhadujú na 1,99 milióna eur. Vyplýva to z informatívnej správy, ktorú dnes zobrali na vedomie poslanci PSK.
Zastupiteľstvo dnes odsúhlasilo začatie investičných akcií v súvislosti s riešením havarijných stavov 19 úsekov vozoviek a mostov poškodených povodňami.
\"Bolo predstavených zopár úsekov, ktoré sú momentálne v riešení. Na základe dnešného rozhodnutia je možné pokračovať v záchranných a zabezpečovacích prácach tak, aby bol minimálne jeden jazdný pruh prejazdný, \" uviedol riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák.
Pôvodne predložený návrh na navýšenie rozpočtu SÚC PSK o 2,35 milióna eur, zatiaľ poslanci odložili a budú sa ním zaoberať v auguste, keď budú známe presnejšie čísla. Zastupiteľstvo však schválilo 491.500 eur na sanáciu zosuvu cesty 2. triedy medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom.
Poslanci dnes odsúhlasili aj zámer, aby sa na rekonštrukciu ďalších kritických úsekov ciest 2. a 3. triedy využili zostávajúce finančné prostriedky vo výške 6,6 milióna eur, alokované pre Prešovský kraj v rámci Regionálneho operačného programu. Ten umožňuje získať nenávratné prostriedky na financovanie projektov súvisiacich s komunikáciami zabezpečujúcimi dopravnú obslužnosť regiónov. SÚC PSK pripravil zoznam 15 takýchto úsekov.
Povodne spôsobili, že v kraji je stále niekoľko úsekov neprejazdných a preto musia prevádzkovatelia autobusovej dopravy využívať obchádzkové trasy. V tejto súvislosti už pripravili aj zmenu cestovných poriadkov.
\"Štyri podniky SAD majú asi desať obchádzok. Týždenne to predstavuje takmer 15.000 kilometrov, ktoré urobia navyše. Naším cieľom je, aby tieto zmeny nepocítili občania. Rokujeme s dopravcami, aby cestovné zostalo v rovnakej výške, ako keby obchádzky neboli, \" uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Z akých zdrojov budú tieto zvýšené náklady uhrádzať, bude predmetom ďalších rokovaní.
 

Vyberte región

mark